WAAROM
VEGAN?

Wel, waarom niet? Er zijn veel goede redenen om meer plantaardig te eten. De vegan beweging is dan ook één van de snelst groeiende in de wereld. Steeds meer mensen kiezen ervoor om dierlijke producten door plantaardige alternatieven te vervangen. De redenen waarom ze dat doen zijn veelzijdig.

VOOR HET MILIEU

Er is uiteraard de grote ecologische voetafdruk van dierlijke producten: de CO2- en methaanuitstoot, bodemvervuiling, het hoge waterverbruik, ontbossing… De veeteelt en zuivelindustrie hebben een grote impact op de belangrijke milieuproblemen waar we vandaag mee worstelen.

VOOR DE DIEREN

Onze hoge consumptie van vlees, melk en kaas brengt ook heel wat dierenleed met zich mee. Om melk te kunnen geven moeten koeien bijvoorbeeld elk jaar opnieuw zwanger gemaakt worden. De kalfjes zijn restproducten die vetgemest en geslacht worden voor de vleesindustrie.

VOOR JE GEZONDHEID

Een groeiend aantal studies tonen de vele gezondheidsvoordelen aan van een vegan voedingspatroon voor de bestrijding van welvaartsziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige kankers. Het advies van de nieuwe voedingsdriehoek is dan ook duidelijk: eet meer plantaardig, eet weinig rood vlees en vermijd bewerkte vleesproducten.

Door meer vegan te eten, pak je al deze problemen tegelijk aan. De wereld veranderen was nog nooit zo makkelijk en zo lekker!

WAAROM
TRY VEGAN?

Try Vegan is een campagne van BE Vegan en EVA. Met deze campagne willen we je inspireren om 1 maand lang plantaardig te eten en wie weet ook na die periode vaker voor vegan te kiezen. Ondersteuning is van cruciaal belang, daarom bieden we je – volledig gratis – een persoonlijke begeleiding gedurende de gehele periode. Met handige recepten, nuttige tips & tricks, raad en daad helpen we je om deze uitdaging tot een goed einde te brengen. Hoe ver je daarin gaat hangt volledig van jezelf af. Sla je dus zeker niet voor het hoofd als je tijdens het proces eens ‘zondigt’. Try Vegan gaat over proberen. Je kan elke maaltijd opnieuw een keuze maken. We gaan voor een succesvolle en duurzame verandering op de lange termijn. Ervaring leert dat deze omschakeling een uitdagende maar verrijkende opdracht is. En zoals heel veel mensen getuigen: ‘de enige spijt die ik heb, is dat ik het niet eerder probeerde’!

HOE WERKT
TRY VEGAN?

De Try Vegan campagne loopt van 1 t.e.m. 30 april. Bij je inschrijving, kun je meteen ook aansluiten bij de Try Vegan Facebookgroep waar je vragen kan stellen aan onze medewerkers en ervaringen kan delen met andere deelnemers. Een week voor we eraan beginnen, krijg je van ons de Vegan Starterskit in je mailbox om goed voorbereid aan de start te verschijnen. Daarna ontvang je van ons 3 mails per week. In die mails vind je o.a. een weekmenu met recepten voor elke maaltijd van de dag, informatie over de voordelen van vegan eten, nutritionele informatie, etc. Er staan ook enkele ervaren diëtisten voor je klaar om al je gezondheidsvragen te beantwoorden. Je kan hen mailen via dietiste@tryvegan.be.

Tijdens de Try Vegan-campagne vinden er ook heel wat kookworkshops, info-avonden, etentjes en filmvoorstellingen plaats. Een overzicht van alle activiteiten de komende weken vind je hier.

PROBEER
TRY VEGAN!