fbpx

FAQ

 

Vegan is makkelijker dan je denkt! Ontdek het zelf en schrijf je nu gratis in.

SCHRIJF JE NU GRATIS IN

Ontdek hier de antwoorden op enkele veelgestelde vragen

Zie je door het bos de bomen niet meer? Ontdek hier het antwoord op enkele van de meest voorkomende vragen. Staat je vraag er niet tussen? We helpen je graag verder! Ontdek hier hoe je contact kan opnemen met ons.

Vragen over een vegan lifestyle

Wat is vegan?

Vegan betekent dat je ernaar streeft om elk gebruik van dieren en dierlijke producten te vermijden. De klemtoon van de campagne ligt op een vegan voedingspatroon, maar een vegan levensstijl betekent dat je ook kiest voor onder meer kleding, onderhoudsproducten en cosmetica waar geen dierproeven of dieren voor gebruikt werden. Hoe je dat kan doen en hoe eenvoudig en lekker vegan is, ontdek je best door het gewoon zelf eens te proberen!

Wat kan je eten als vegan?

Een vegan voedingspatroon is vrij van dierlijke producten. Voor de hand liggende voorbeelden zijn vlees, vis, kip, zuivel (dierlijke melk, yoghurt, kaas, boter…), eieren, honing, gelatine en dierlijke bouillon. Daartegenover staat dat vegan maaltijden ontzettend rijk zijn aan smaken en texturen! In je vegan ontdekkingsreis wordt je ongetwijfeld positief verrast.

Moeten er voor melk en kaas ook dieren sterven?

Zoals ieder zoogdier produceren koeien slechts melk na een zwangerschap. Om ervoor te zorgen dat de koe voldoende melk blijft aanmaken, wordt ze jaarlijks kunstmatig zwanger gemaakt. Na een dracht van 9 maanden wordt haar kalfje bijna onmiddellijk na de geboorte weggenomen zodat haar melk uitsluitend voor menselijke consumptie kan gebruikt worden. De kalfjes krijgen kunstmelk te drinken. De vrouwelijke kalfjes worden net als hun moeder ingezet in de melkproductie. De stiertjes worden als ‘bijproduct’ van de melkindustrie vetgemest en geslacht.

Een koe krijgt haar eerste kalf als ze ongeveer 2 jaar oud is. Vervolgens krijgt ze ieder jaar een kalf om de melkproductie op gang te houden. Koeien die dit hoge tempo niet kunnen bijhouden worden ‘slijters’ genoemd en worden op de leeftijd van 3 of 4 jaar geslacht. Een gemiddelde melkkoe wordt tegenwoordig 6 jaar oud terwijl dit vroeger tien jaar was. Een koe kan in natuurlijke omstandigheden twintig jaar oud worden.

Voor geitjes geldt hetzelfde. De geiten lammeren 1 keer per jaar, meestal in het voorjaar. De vrouwelijke lammeren worden bijgehouden om ook als melkgeit te dienen, de bokjes worden vrijwel meteen na geboorte doorverkocht aan een opfokbedrijf. De geitjes komen naar het vetmestbedrijf op 1 week en worden geslacht op 6 weken. Alle geitjes komen van Belgische bedrijven. Een deel wordt in België geslacht en verkocht, een ander deel gaat op export naar het zuiden, afhankelijk van de wensen van de klant kan dit levend zijn, of geslacht.

Zijn alcoholische dranken vegan?

Het is misschien verrassend voor velen, maar sommige alcoholische dranken zijn niet vegan. Op het einde van het productieproces moet de drank vaak nog geklaard worden. Daarvoor gebruikt men verschillende middelen waaronder vislijm (stof verkregen uit gedroogde visblazen), gelatine (gewonnen uit huiden en beenderen van vooral varkens), kippenei-eiwitten… Dit zijn hulpstoffen die niet in de ingrediëntenlijst voorkomen. Het is dus moeilijk om te weten (vooral bij wijn) of een alcoholische drank vegan is. Gelukkig wordt dit steeds vaker aangeduid, vooral bij biowijnen en bij wijnen uit Italië en Spanje. Handig om te weten is dat de meeste Belgische bieren vegan zijn. Op www.barnivore.com kan je heel gemakkelijk opzoeken of je favoriete drankje vegan friendly is of niet.

Waarom geen eieren van kippen in vrije uitloop?

Eieren in de supermarkt worden onderverdeeld in vier categorieën:

  1. kooi-eieren
  2. scharreleieren
  3. vrije-uitloop eieren
  4. biologische eieren

Als je denkt aan vrije uitloop (3) stel je jezelf misschien de vraag wat er mis is met deze eieren, aangezien de hennen vrij mogen rondlopen. Weet dat de ruimte die deze kippen hebben beperkt is tot twee A4-tjes, dat de mannelijke kuikens kort na de geboorte vergast of levend vermalen worden, dat de snavel van de hennen onverdoofd afgebrand of geknipt wordt en dat ze geslacht worden op een leeftijd die slechts een fractie is van hun natuurlijke levensduur van ongeveer 12 jaar. Het dierenleed dat samengaat met het kopen van eieren is dus niet te onderschatten.

Eieren kan je heel gemakkelijk vervangen door andere ingrediënten. Zo zijn er heerlijke vegan recepten voor gebak die gebruikmaken van bijvoorbeeld appelmoes, banaan of geweekte chiazaadjes als bindmiddel. Tofu kan je verbrokkelen en bakken in de pan als ‘tofuscramble’, een lekker en gezonder alternatief voor een omelet.

Bij veel gerechten kan je eieren gewoon weglaten. Pannenkoeken smaken bijvoorbeeld even lekker zonder ei.

Waarom is honing niet vegan?

Bijen maken honing om in hun eigen behoeften te voorzien. Wanneer dieren gebruikt worden in het productieproces, zijn de producten per definitie niet vegan. Bij het “oogsten” van de honing worden bijen vaak per ongeluk gedood. De gekweekte bijen zijn daarenboven een bijkomende bedreiging voor de wilde, die het reeds moeilijk hebben. Gelukkig bestaan er heel wat heerlijke alternatieven zoals agave-, ahorn- of dadelsiroop.

Een vegan levensstijl?

Een vegan lifestyle aannemen is een proces. Zijn je deo of huishoudproducten vegan? Wat met je favoriete merk schoenen? Of dat leren labeltje op je jeans? Het kan een hele opdracht lijken, pas dus op dat het hele proces je niet overweldigt. Sta jezelf toe op zoek te gaan naar wat jij leuk vindt, maak er een ontdekkingstocht van en laat het schuldgevoel achterwege. Je hebt beslist om iets te ondernemen en daar mag je best trots op zijn! Laat je niet afschrikken door anderen. Durf gerust fouten te maken en leer eruit, want zo heeft elke vegan het tenslotte gedaan. Via Try Vegan geven we je al enkele lifestyle tips mee waarmee je aan de slag kan gaan!

Meer informatie vind je op de BE Vegan website.

Praktische vragen

Waar kan ik vegan producten kopen?

In elke supermarkt vind je tegenwoordig een uitgebreid aanbod. Vleesvervangers dragen meestal een label waaraan je herkent of ze al dan niet vegan zijn. Bij andere producten is het vaak wat minder duidelijk en moet je naar de ingrediënten kijken. Allergenen zoals koemelk, ei, vis- of schaaldieren moeten vetgedrukt in de ingrediëntenlijst staan, zo kan je deze alvast makkelijker uitsluiten. Gelukkig hebben wij heel wat opzoekwerk in je plaats gedaan! Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en ontdek welke vegan producten er in jouw supermarkt liggen.

Kan ik heel goedkoop vegan eten?

Aangezien je dure producten zoals vlees, vis, of kaas uit je boodschappenlijstje schrapt, bespaar je al heel wat. 

Wat je wel zal merken, is dat sommige vlees- of zuivelvervangers aan de dure kant kunnen zijn. Dat komt doordat ze vaak kleinschaliger geproduceerd worden in dan de dierlijke varianten. Veel vleesvervangers zijn niet essentieel om in je dieet te hebben en je kiest zelf hoe vaak je ze koopt. Een heel goedkope bron van eiwitten zijn peulvruchten en granen. Tegenwoordig hebben supermarkten vaak betaalbare vegan vlees- en zuivelalternatieven van hun huismerk en ook discounters Lidl en Aldi bieden vegan vleesvervangers aan. Hoe meer vraag, hoe sterker de prijs van deze alternatieven zal dalen.

Wat is seitan?

Seitan is een eiwitrijke vleesvervanger op basis van tarwegluten. Seitan kan veel verschillende smaken en texturen hebben, naar gelang het merk. Benieuwd? Je kan seitan vinden in de supermarkt en biowinkel in de vorm van sneetjes, burgers, kebab stukjes, worstjes,… Ook kan je je eigen home-made seitan maken van tarwegluten.

Hoe kan ik tofu lekker klaarmaken?

Tofu heeft een vrij neutrale smaak. Je kan het dus niet gewoon zo in de pan gooien. De beste manier om tofu te gebruiken in stoofpotjes, risotto’s of wokgerechten is door de tofu eerst te marineren. Je kan bijvoorbeeld een marinade maken van sojasaus, knoflook, chili en ahornsiroop. Maar experimenteer gerust zelf met smaken die jij lekker vindt. Laat de tofu eerst goed uitlekken door deze tussen 2 plankjes met een gewicht op te leggen. Snijd de tofu daarna in blokjes en laat een half uur marineren in je saus. Als je een krokant korstje wil, kun je ze nog even in maïzena wentelen voor je ze bakt in de pan.

Als het snel moet gaan, kun je de tofu eerst bakken in de pan en dan op het einde blussen met sojasaus, eventueel iets pikants zoals chili, iets zoet zoals ahornsiroop en iets zuurs zoals citroensap. Of voeg er provençaalse kruiden en wat citroensap aan toe. Afhankelijk van welk gerecht je er mee maakt.

Maar je hoeft tofu niet altijd warm te gebruiken. Het is ook heel handig om ricotta, eiersalade en spreads (zoals deze kruidenkaas) mee te maken.

Hoe gebruik ik plantaardige melk?

Er bestaan heel wat soorten plantaardige melk. De ene kan je best voor desserts gebruiken, terwijl de andere dan weer het best in hartige gerechten verwerkt wordt.

Haverdranken geven je gerechten een lichte en toch romige textuur en kun je omwille van hun neutrale smaak makkelijk in allerlei hartige gerechten gebruiken.

Rijstdranken zijn dankzij hun zoete smaak het ideale ingrediënt voor de bereiding van desserts. Voeg je er graag nog een persoonlijke toets aan toe? Ga dan voor een variant met noten, vanille of chocolade.

Speltdranken zijn vooral geschikt voor de bereiding van hartige gerechten als soepen, gratins en sauzen.

Sojamelk kan zowel gezoet als ongezoet zijn. De ongezoete kan je perfect gebruiken voor sauzen of aardappelpuree. De gezoete kan je dan weer gebruiken voor gebakjes of bij je ontbijt.

Hazelnoten- en amandelmelk is minder geschikt voor hartige bereidingen, maar wel heerlijk voor een warme chocomelk, met je ontbijtgranen of in een dessert.

Kokosmelk vind je als drank of in blik. Kokosmelk in blik is vrij vet en is ideaal voor zowel hartige als zoete gerechten. Je kan er onder andere currysaus mee maken als room in de soep gebruiken of ontbijtpannenkoeken mee maken. Kokosmelk als drank is heel wat dunner en lekker bij ontbijtgranen of in desserts.

Waar vind ik vegan kaas?

In bijna elke supermarkt vind je momenteel al vegan kaas. In onze supermarktlijstjes vind je een handig overzicht. Bekijk zeker ook dit uitgebreide artikel van BE Vegan over vegan kaas.

Waar uit eten gaan?

Met vrienden en familie buitenshuis vegan eten? Geen probleem! Steeds meer restaurants bieden vegan opties aan, vooral in de grote steden. Je herkent ze aan de Vegan Friendly-sticker van BE Vegan. 

Bekijk ook eens de hotspotguides van BE Vegan om tips van locals te ontdekken. Ook HappyCow of TripAdvisor kunnen je helpen in jouw zoektocht naar vegan opties. Wanneer je toch in een restaurant belandt dat niets vegans op de menukaart heeft, spreek dan het personeel aan. De meeste koks houden van een uitdaging en maken graag een plantaardig gerecht voor je klaar.

Wat doe je als je vervelende vragen krijgt?

Veel mensen vinden een volledig plantaardig voedingspatroon extreem en hebben heel wat tegenargumenten klaar wanneer je vertelt dat je vegan eet. Wanneer dit jou overkomt, blijf dan vooral kalm en vriendelijk. Leg aan mensen jouw persoonlijke motivatie uit en deel eerlijk je bevindingen tot dusver. Wanneer je uitlegt wat jij belangrijk vindt en waarom je plantaardig wilt gaan eten maak je van de discussie een persoonlijk verhaal. Over feiten en argumenten valt te discussiëren, over hoe jij je ergens bij voelt niet. Focus dus eerder op het laatste. Oordeel niet over anderen en vraag van hen hetzelfde.

Hoe weet ik of make-up en verzorgingsproducten vegan zijn?

Cosmetica moet zowel dierproefvrij als vrij van dierlijke producten zijn om vegan te zijn. Dit is een vrij complexe materie. De eenvoudigste manier is op zoek  gaan naar producten die duidelijk gelabeld zijn.

Shampoo en douchegels met een vegan label vind je in de gewone supermarkt. Je vindt een ruime keuze aan vegan make-up en verzorgingsproducten bij winkels zoals Kruidvat, Hema of Di.  Lees meer over lifestyleartikelen op de website van BE Vegan.

Kledij zonder leer?

Stoffen zoals leer, wol, zijde en dons zijn niet vegan. Dit is vooral vervelend voor accessoires. Schoenen en handtassen zijn namelijk vaak gemaakt van leer.

Er bestaan allerlei vegan schoenmerken die je zowel online als offline kan vinden.

  • De vegan collectie van Dr Martens
  • Een vegan Esprit collectie met vooral sneakers en laarsjes
  • Vegetarian Shoes

Online bestellen bij webwinkels als Avesu, Veganwear, Vegalife, Native Shoes, Wills Vegan Shoes, Good Guys Don’t Wear Leather, Veja (maakt niet enkel vegan schoenen)…

Het is ook handig om op voorhand eens op de webshop van je favoriete schoenenwinkel rond te neuzen. Daar staat meestal beschreven van welk materiaal de schoen gemaakt is. Op die manier vind je snel de schoenen van kunstleer, rubber of textiel.

Steeds meer grote merken ontdekken de groeiende vegan markt en zorgen ervoor dat je op hun website kan zoeken op “veganistisch” en dat hun klantendienst weet welke schoenen vrij zijn van dierlijke stoffen zoals leder, suède en dierlijke lijm.

Er zijn ook verschillende merken die vegan handtassen aanbieden zoals Matt & Nat en LaBante.

Waar vind ik vegan onderhoudsproducten?

Vegan onderhoudsproducten zijn vlot verkrijgbaar. n de supermarkt vind je bekende merken als Ecover en Frosch en veel biowinkels verkopen producten van Sonnett, Dr. Bronner’s Magic Soap en Method (o.a. bij Albert Heijn).

Vragen over gezondheid

Op onze gezondheidspagina  vind je meer info over gezondheid.

Waar haal ik vitamine B12 uit?

Vitamine B12 is de enige vitamine die je niet uit plantaardige voeding kan halen. Als je vegan eet, zijn er desalniettemin verschillende mogelijkheden om toch voldoende B12 binnen te krijgen. Je kan ervoor kiezen om dagelijks met B12 verrijkte producten (plantaardige melk, ontbijtgranen, vleesvervangers…) te consumeren of om een B12-supplement te nemen zodat je zonder zorgen aan je aanbevolen hoeveelheid komt. Vegan B12-supplementen kan je onder andere kopen in de apotheek of in natuurvoedingswinkels (Bio-Planet, Bioshop, Holland & Barrett, Origin’o …). Meer info lees je hier.

Waar haal ik mijn eiwitten?

Eiwitten kun je zonder problemen uit plantaardige producten halen. Proteïnen zijn in ruime mate aanwezig in onder andere alle graansoorten, peulvruchten en vleesvervangers.

Hoe zit het met soja?

Soja is een eiwitrijk plantaardig product dat handig is om in de plantaardige keuken te gebruiken. Sojabonen worden verwerkt tot sojamelk, sojayoghurt, tofu, tempeh en allerlei vleesvervangers. Er wordt vaak beweerd dat soja schadelijke effecten zou hebben op de gezondheid. Het is daarom goed om te kijken naar het wetenschappelijk onderzoek ons kan vertellen over de effecten van soja op onze gezondheid. Hier lees je daar meer over, waaruit we kunnen concluderen dat soja een prima product is dat past binnen gezonde voeding.

Er is significant bewijs dat het eten van matige hoeveelheden sojaproducten zoals tofu en tempeh (1 tot 2 porties per dag) je LDL (slechte) cholesterol kan verlagen en het risico op prostaatkanker kan verkleinen. Alvast goed nieuws dus.

Sommige mensen zijn ongerust dat soja de kans op borstkanker kan verhogen of schadelijk is voor vrouwen die borstkanker hebben. Hierrond is veel onderzoek gedaan en het eten van soja blijkt geen negatieve invloed te hebben op het risico om borstkanker te ontwikkelen. Volgens verschillende studies kan het zelfs een beschermende rol spelen bij de preventie van borstkanker. Er is bijkomend onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen in grotere groepen van mensen vooraleer soja aanbevolen kan worden ter preventie maar het is alleszins bemoedigende informatie.

Wanneer mannen matige hoeveelheden soja eten heeft dit helemaal geen effect op hun hormonen. Enkel wanneer een man uitzonderlijk grote hoeveelheden soja (12 porties!) eet kan dat in zeldzame gevallen leiden tot het ontwikkelen van zachter borstweefsel. Gelukkig is het erg moeilijk om zoveel porties soja te consumeren op één dag, hiervoor moet je extreem ongevarieerd eten. Geniet dus maar met volle teugen van je tofuburger en soja latte.

Voor meer info kun je deze wetenschappelijke artikels eens bekijken:

Soy and Breast cancer

Soy and Prostate cancer

Soy and Colon cancer

Soy and Cholesterol

Soy and Thyroid function

Soy and Man boobs

Soy and Anti-nutrients

How much is safe?

Welke vleesvervangers zijn het gezondste?

Het aanbod vleesvervangers in de supermarkten en biowinkels is de laatste jaren enorm gegroeid. Worstjes, burgers, kippenstukjes, nuggets… voor elk wat wils. Maar als je gezonder wilt eten, is het belangrijk om de juiste vleesvervangers te kiezen.

Gepaneerde en bereide vleesvervangers bevatten vaak de meeste calorieën en veel vet, koolhydraten en weinig eiwitten. Dat is geen probleem als je ze slechts af en toe eet, maar ze zijn minder geschikt om elke dag op je bord te leggen. Gelukkig zijn er ook heel wat vleesvervangers die wel gezond en volwaardig zijn. Tofu, seitan en tempeh zijn volwaardige vleesvervangers met een relatief laag caloriegehalte.

Je hoeft ook niet altijd een vleesvervanger op je bord te leggen. Ook peulvruchten zijn een goede en gezonde eiwitbron, net zoals bepaalde noten en zaden.

Kunnen kinderen vegan leven?

Een plantaardige levensstijl is geschikt voor alle leeftijden, dus ook kinderen kunnen zonder problemen vegan zijn. Dit wordt wetenschappelijk ondersteund door verschillende onderzoeken. De American Dietetic Association (ADA), de grootste vereniging van voedingsdeskundigen, stelt: “ Een goed uitgebalanceerd veganistisch voedingspatroon komt volledig tegemoet aan de voedingsbehoeften van baby’s, kinderen en opgroeiende jeugd en verzekert bovendien een normale groei”. (ADA-Position Paper on Vegetarian Diets, 2004)